Restauracja Stara Wozowania ma zaszczyt pochwalić się wiadomością, że jest w Polsce jedynym miejscem, w którym można wypić dwa, fenomenalne wina z położonej na południu Francji winnicy Domaine de Vieux Solitaire. Położona w niezwykle słonecznym i malowniczym rejonie Langwedocja-Roussillon, cieszy się idealnym klimatem potrzebnym do hodowli winorośli. Dojrzewające tam owoce winogron umożliwiają tworzenie istnych, zamkniętych w szklanych butelkach, dzieł sztuki, które od samego początku uderzają swoim bogatym smakiem i aromatem. Są to wina tworzone z najlepszych gatunków szczepów winogron hodowanych w ramach apelacji w departamencie Langwedocja: Carignan, Grenache, Syrah oraz Macabeo. Rodzinnej winnicy przyświeca jeden cel, wyrażony łacińskim mottem bonum vinum leatificat cor hommis, oznaczającym dobre wino raduje serce człowieka.
Nasza pierwsza propozycja Vieux Solitaire Rouge Grande Reserve 2017 to soczyste, czerwone wino wytrawne o ciekawej, owocowo-orientalnej kompozycji. Kupaż trzech szczepów, ręcznie zbieranych winogron: Carignan, Grenache Noir oraz Syrah. Pierwsze skrzypce grają tutaj nuty czerwonych owoców – wytrawnej, cierpkiej wiśni i porzeczki. Ponadto znajdziemy tu również czarne owoce i lukrecję. Nad wszystkim unosi się również skóra – połączona z pozostałymi składnikami, tworzy niezwykle szlachetną i elegancką mieszankę, której wprost nie sposób się oprzeć. Drzewna, dębowa baza tego wina nadaje całości odważnego, wręcz lubieżnego sznytu. Wino idealnie pasować będzie do czerwonego mięsa: dziczyzny, wołowiny czy jagnięciny. Świetnie skomponuje się także z francuskimi serami. To pozostająca długo na podniebieniu kompozycja najwyższych lotów, kwaskowa, podana w stanowczy i wykwintny sposób. Ma surowy i ponadczasowy charakter. Wystarczy tylko skosztować.
Z kolei Vieux Solitaire Blanc Grande Reserve 2018 to białe wino wytrawne, o zdecydowanie lżejszej kompozycji. Wyprodukowano je z białej odmiany szczepów Grenache i Macabeo. Początek jest świeży i owocowy, zachwyca śmiałymi aromatami owoców - orzeźwiającymi brzoskwiniami, soczystymi gruszkami i kwaskowatymi, białymi porzeczkami. Wszystko podano tu w bardzo zmysłowy i głęboki sposób. Przyprószone nutami zielonej, świeżej mięty trio będzie świetnie współgrać z owocami morza, tatarem z łososia i drobiem. Ponadto skomponuje się także z szarlotką, a dokładniej z jednym z jej składników - soczystym, zielonym jabłkiem. Jedno jest pewno – to wino najwyższej jakości, o eleganckim, zmysłowym wydźwięku. Skomponowane genialnie i dopracowane w najmniejszym calu. Bez wątpienia tak smakuje kunszt przez duże K.